Priprema jela s bosiljkom i njegovo cuvanje

Bosiljak možete kupiti u malim saksijama ili u vezicama. Listove svježega bosiljka omotajte vlažnim kuhinjskim papirom, stavite u plastičnu vrećicu i držite u frizideru najviše dva dana. Tokom zimskih mjeseci bosiljak možete konzervirati tako da listove bosiljka stavljate u staklenke, blago posolite i prelijete maslinovim uljem. Staklenke čvrsto zatvorite i ostavite n ahladno mjesto.

Ako listove želite zamrznuti, onda ih treba pomiješati s malo vode i staviti u posudu za led. Kada se kockice zamrznu, mogu se držati u zamrzivaču u plastičnim vrećicama.

Svježi listovi mogu se osušiti pa ih je potrebno čuvati na suhome i prozračnom mjestu, zaštićenom od sunca, a staklenke moraju uvijek biti tamne i dobro zatvorene.

Priprema jela s bosiljkom

 

Svježe natrgani listovi bosiljka odlični su za salatu od narezane rajčice. U salatu ih treba dodati u posljednji trenutak jer će sosevi  za salate na bazi sirceta  oslabiti svježi ukus bosiljka.

Bosiljak možete rezati na podjednake trakice, tzv. chiffonade, i upotrijebiti ih kao fini gurmanski dodatak za supe,corbe sosove i bruschette.

Jedan od najpoznatijih sosova  od bosiljka je PESTO, a priprema se od svježih listova bosiljka, bijelog luka, pinjola, maslinova ulja i naribanog parmezana. Preliven preko špageta pretvara tjesteninu u pravi gurmanski doživljaj, a može poslužiti i kao marinada. Osim pesta, od bosiljka možete napraviti i odličan sos za peceno  meso, piletinu ili morske plodove na roštilju.

Svježi bosiljak možete umiješati u puter  sa svježe mljevenim paprom i naribanom limunovom koricom pa ćete dobiti aromatični puter koji možete poslužiti preko raznih vrsta pečenog mesa i riba.

Bosiljak je jako dobro dodavati masnim jelima, kao što su masni dijelovi  svinjetine , ragu, ovčetina ili pečena guska, jer će uz dodatak bosiljka jela biti ukusnija i lakše PROBAVLJIVA.

Sušeni bosiljak ima jači ukus od svježega pa se pazljivo dodaje u variva i razna druga jela od povrća, ponajprije od graška i graha, razne salate i namaze.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0