Pocinje sezona rostiljanja! Marinirajte meso prije rostilja, obavezno!

marinirajte meso sa dodatkom limuna jer tako umanjujete razvoj heterociklicnih amina u mesu kada dodje u kontakt sa toplinom
Meso sa rostilja je naravno ukusno. Sama pomisao na snicle , kobasice, sudjukice pa cevape mmmm. izaziva zazubice :) :)
Ali da li ste znali da se u mesu, u kontaktu sa toplinom, razvijaju opasne materije - takozvane  HETEROCIKLICNI AMINI KOJI MOGU UTICATI NA POJAVU RAKA.
Americki naucnici utvrdili su da se dodatkom limuna prije pecenja na rostilju, meso  stavi u marinadu sa dodatkom limuna i ruzmarina.
Ruzmarin takodje ima ista svojstva kao i med  koji je odličan za marinade, a pruža i fin ukus. Ruzmarin i med  također blokiraju proizvodnju heterocikličkih amina i drugih kancerogenih tvari tijekom roštiljanja. Druge uobičajene namirnice koje smanjuju kancerogene spojeve su: bosiljak, metvica, kadulja, mažuran, origano, češnjak i timijan
Dovoljno je da meso, minimalno stoji u marinadi bar pola sata da se iskljuci nastajanje tih opasnih materija.
marinada:
zavisno od kolicine mesa, dodajte isjeckan bijeli luk, ruzmarin limunov sok, maslinovo ulje, so, biber i  malo meda zatim  po zelji jos neke druge zacine kao npr.  timijan ili origano.
Stavite  meso u najlonsku kesicu i prelijte ovom mjesavinom  ulja i zacina. Svezite kesu, izgnjecite rukama da se zacini  sto bolje spoje  sa mesom i ostavite u frizider bar par sati prije pecenja.
prijatno!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0