kurkuma, gurkmeja

latinski naziv CURCUMA LONGA
svedski naziv gurkmeja


Kurkuma je jedan od najviše korišćenih začina u istočnjačkoj kuhinji. Kao začin, kurkuma se najčešće koristi za pripremu rize  kojoj daje predivnu, zlatno žutu boju i prefinjen miris i ukus. Obavezan je sastojak u pripremi svih vrsti mahunarki jer pomaže varenju i usvajanju bjelančevina i spriječava nastajanje gasova i nadutosti.
Kurkuma je osnovni sastojak mješavine začina za kari i boja karija potiče upravo od nje. Ako se povrće kuva na ulju u kome je proprženo malo kurkume ili karija, njegova hranljiva vrijednost značajno će porasti jer će se biološki vrijedne materije iz začina upiti u hranu i znatno doprineti varenju.
I narodna medicina i savremena nauka puni su hvale za kurkumu. Ajur-veda objašnjava ljekovitost kurkume time što ona posjeduje ljut, gorak i opor ukus i zagrevajuću energiju. Prema ajur-vedi, ljut ukus ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti, lepljive toksine, podstiče krvotok i ceo proces varenja hrane.
Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, kožnih i krvnih bolesti, svih vrsta upala i groznice.               Takođe uklanja taloge i lepljive toksine, čireve, salo, znoj, gnoj, svrab, čisti majčino mleko, matericu i uterus. Opor ukus steže i zaceljuje – zaustavlja unutrašnja i spoljnja krvarenja, pomaže zaceljivanju rana, zaustavlja dijareju.

Zbog svih ovih svojstava, kurkuma se koristi kao sredstvo
za liječenje kožnih i krvnih bolesti, bolesti usta, grla i nosa,
za rastakanje šlajma i gnoja u plućima, kod probavnih problema i za obnavljanje crijevne flore,
za regulisanje mjesečnog ciklusa, uništavanje cisti i tumora na jajnicima i materici,
za čišćenje jetre limfe,  gojaznosti i visokog holesterola.
Posto je djelotvornost kurkume jako izrazena kod ublazavanja upalnih procesa, na kostanom i misicnom sistemu, kako akutnih tako i hronicnih, preporucuje se kod reumatizma, artroze lumbaga.
Takodje uzimanje kurkume potpomaze stvaranju zucnih sokova.
Ako postoji kamen u zucnoj kesici ili kanalu onda se ne preporucuje koriscenje kurkume nego onda to postaje slucaj za doktora.

Narod kaže: „Bolje je spriječiti nego liječiti”. Redovna upotreba ljekovitog i začinskog bilja u svakodnevnoj ishrani, odlična je u preventivne svrhe. Kurkuma se svakoga dana može koristiti kao začin za jelo, bilo da su u pitanju slana ili slatka jela. Kod ozbiljnijih zdravstvenih problema sigurno je potrebno učiniti mnogo više nego prosto koristiti kurkumu, Ipak, u određenim slučajevima, kao prva pomoć ona može napraviti malo čudo. Evo nekih jednostavnih saveta:
  • Kod upale grla: U pola šolje vruće vode rastvorite kašičicu kurkume (5 grama) i kašičicu soli. Više puta dnevno grgljajte ovim rastvorom i upala će brzo proći.
  • Kod upale nepca: Pomešajte kašičicu kurkume i kašičicu meda. Dobro izmešajte dok se ne napravi gusta i lepljiva pasta. Ližite ovu pastu sve dok se ne istroši čitava količina. Ovo je odlično sredstvo za upale u usnoj duplji.
  • Protiv dijareje: Pomešajte pola kašičice kurkume i pola kašičice mlevenog indijskog kima sa šoljom svežeg kiselog mleka.
  • Kod povreda i rana: Kod povreda izazvanih padom, nagnjecenjem, ranjavanjem ili na drugi način, pomiješajte dve kašičice kurkume, dve kašičice ghija i šolju vrućeg kravljeg ili kozjeg mlijeka. Kada se ovo popije, zaustavlja se i unutrašnje i spoljašnje krvarenje a rane brže zaceljuju.
  • Kod posjekotina: Ako ste posjekli prst, sipajte kurkumu u šoljicu za kafu i zatim uronite posječeni dio i čvrsto ga pritisnite uz zid suda. Čak i duboke posjekotine reaguju u roku od nekoliko minuta. Ako je posjekotina ili rana na nekom drugom mjestu, sipajte prah kurkume direktno na ranu i prekrijte lakom gazom.
dnevna doza unosenja ovog ljekovitog zacina pocinje sa 2-3grama, to jest 1 cajna kasicica a moze se
povecavati do maksimalno 20gr, Kura lijecenja traje 1 mjesec a poslije toga predstoji prekid od nekoliko dana.
Ako ste se odlucili da probate unijeti malo vise ovog zacina evo jednog dobrog nacina za to.

ugrijte pola solje  mlijeka a u drugu solju pomijesajte:
1 cajnu kasicicu kurkume
1 cajnu kasicicu kardamoma
1 cajnu kasicicu meda
1/2 dl vode
zatim to prelijte sa toplim mlijekom i uz cesto mijesanje  popijte.
Upravo sam popila jednu solju i sad se spremam na spavanje . Probajte i Vi.

Laku noc !





Kommentarer
Postat av: Sava

Kurkuma je jako zdrava, kao i mnogi drugi začini.

Pozdrav

2010-12-06 @ 21:21:25
URL: http://www.dijetalnaishrana.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0