Ulje od avokada

klimakterijum osteoporoza suha suva  zrela koza licaavokado D E  vitamin suha suva koza lica  klimax klimaterij klimakterijum osteoporoza. slabe kosti piti ulje
Ulje od Avokada   latin. (Persea gratissima)
Zbog svoje hranjivosti dobio je i naziv ZELENO ZLATO. Sto zbog boje sto zbog svoje visoke cijene u odnosu na ostalo povrce i voce.

Osim vec poznate cinjenice da je ulje avokada hranjivo za ishranu svih uzrasta zbog svojih sastojaka i bogatsva ne zasicenim  masnim kiselinama ono je jako zastupljeno u kozmetici kao jedno od najboljih ulja za njegu suve i zrele koze a pogotovo njegu koze lica zena koje su pred ili usle u klimakterijum.
Posto je izuzetno bogato vitaminom D i preporucljivo je unositi ga u  organizam na bilo koji nacin pogotovo zimi, kada nam nedostaje sunca i suncevih zraka. Kao sto znamo,manji je izbor namjernica koje sadrzavaju vitamin D, ali zato izlaganjem suncu  i u kontaktu sunca sa  nasom kozom se stvara jedna kolicine vitamina D. A znamo da je taj vitamin jako bitan kao predohrana osteporozi. Osteporoza je veliki neprijatelj zena koje su u menopauzi jer njihove kosti mogu biti poroznije i slabije ako nismo godinama izgradili cvrst skelet.
Jedno od rijesenja je avokado ili njegovo ulje, bar za neke zdrastvene probleme koji mogu doci kada dodjemo u taj period zivota.
Kako ga unijeti u svakodnevnu upotrebu?
pijte dnevno 1 cajnu kasicicu ili prelivajte salate
Ako imate gore navedeni tip koze kupite ovo hladno cijedjeno ulje i jednostavno utrljajte ulje na kozu svako vece pred spavanje. Mozete ga dodavati u maske za lice i kosu, ako ga imate u malo vecim kolicinama, mazite cijelo tijelo. Ovo ulje se brzo upija u kozu.
pozdrav :)

Kommentarer
Postat av: goranceswe

zaista lepo i korisno znati... hvala lepo!

2011-03-15 @ 13:59:39
URL: http://gorance
Postat av: Predrag

Avokado je stvarno interesantno voće, kako po obliku, tako i po ukusu. Dosta se razlikuje od sveg ostalog voća po sastojcima. Ja najviše volim da ga jedem u kombinaciji sa drugim voćem u voćnoj salati.

Svar: Slazem se da je posebnoga ukusa,, Sjecam se kada sam ga prvi put probala , nimalo mi se nije dopao. Medjutim uskoro sam ga probala jos jednom ali u pravoj kombinaciji ukusa i zavoljela taj ukus. Tako ga jedem i danas., znaci obavezno ga poprskam limunovim sokom i dobrim maslinovim uljem.. Jedem ga iskljucivo u salatama i kao glavni sastojak guacamole.. Mislim da bi se termickom obradom izgubilo puno hranjivih sastojaka.
Ruza

2013-01-25 @ 16:52:49
URL: http://www.lekovitebiljke.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0