Kakao, cokolada, hrana lijek ili cak afrodizijak?

Kakao zrna
Vec su odavno jos od starih Asteka, poznata hranjiva i ljekovita svojstva kakao a samim tim i cokolade.
Asteci su kakaui cokoladu smatrali "hranom Bogova" i jos im pripisivali ljekovita dejstva protiv srcanih oboljenja.
Osim sto je kakao bogat mineralima kao sto su zeljezo, magnezijum kalijum i ostali, takodje sadrzava i triptofan koji u organizmu pomaze oslobadjanju seratonina, a on je opet zaduzen za "dobro raspolozenje". Serotonin je bitan u borbi protiv depresije i stresa.
Za neke od nas, nema ništa senzualnije od mirisa otopljene čokolade. Čokolada sadrži stimulans feniletilamin, a neki strucnjaci ovu materiju smatraju «hemikalijom ljubavi», budući da se prilikom konzumacije čokolade nerijetko budi osjećaj «blaženosti» i uzbuđenja.
Sljedeca interesantna tvar u cokoladi je Teobromin koji djeluje kao regulator krvnog pritiska , opušta krvne žile srca (time osigurava dobru prokrvljenost srca), aktivira izlučivanje mokraće, regulira nervni sistem. Razumljivo je zato zašto u slučaju težeg fizičkog ili psihičkog napora, samo nekoliko kockica  čokolade postiže iznenađujući pozitivan rezultat  na naše opste  stanje.
Koju cokoladu mozemo smatrati kvalitetnom i hranjivom?
Dobro pitanje,jer  ako pogledamo na trzistu naci cemo zaista sirok asortiman raznih vrsta cokolada.
Mlijecne cokolade su mozda najzastupljenije i najomiljenije pogotovo medju djecom i omladinom i nemam nista protiv uzivanja u takvoj vrsti cokolade, ali moj favorit su tamne (crne cokolade).
Tamne cokolade se takodje mogu izdijeliti u vise vrsta kako po kvaliteti tako i po hranljivosti. Kada kupujete tamnu cokoladu obratite paznju na dvije stvari a to je:
koliki procenat kakao praha ima u cokoladi (sve one koje sadrze preko 65% - 80% smatraju se dobrim)
koja vrsta secera je koriscena u proizvodnji iste. Nije ista stvar ako je tokom izrade cokolade koriscen  obicni ,bijeli rafinisani, secer ili smedji
Bijeli secer nije zdrav i to vec svi znamo, tako da svaki drugi koji ulazi u sastav je prednost.
Po izgledu coklade  mozemo prepoznati koji secer je zastupljeniji u receptu. Bijeli secer daje sjajan i  tkzv. "plastican" izgled i prilicno je tvrda tako da "puca" kad se lomi
Druge vrste secera  daju  izgled koji je bez sjaja a i sama konzistencija cokolade je meksa.
Ako ste u priilici da kupite kakao zrna i jedete ih samo oguljene tada  ce te biti sigurni da jedete i uzivate u onom najboljem od te "bogovske hrane" bez primjesa drugih dodataka. Da  ne zaboravimo  i kakao puter koji je sljedeci vazan sastojak u izradi cokolade, a koji procenat masnoce i kolicina samog putera u cokoladi, je takodje odlucujuci cinjenice  i koje takodje garantuje dobru kvalitetu crne cokolade.
Mlijecna cokolada sadrzava takodje i mljecni prah i lecitin ali zato ima manju kolicinu kakao praha i što svjetlija to je masnija i nutritivno manje vrijedna jer sadrži malo dragocjenih sastojaka.
Bijela cokolada, uopste ne sadrzi kakao prah, tako da nije intresantna za prave sladokusce  dobroga kakaa.
topljena cokolada, cokoladni napitak, ljubavni napitak, afrodizijak, srce, stress, serotoninafrodizijak , ljekovito
Kao Afrodizijak
Čokolada potiče feniletilamin i serotonin koji se prirodno pojavljuju u ljudskom mozgu kada smo sretni i kada osjećamo ljubavi, strast i / ili požudu. Uzrokuje brzu promjenu raspoloženja, povećanje krvnog tlaka, broja otkucaja srca i izaziva osjećaj blagostanja, koji graniči s euforijom koja se obično povezuje sa zaljubljenošću (ili požudom). Ovaj fenomen je znanstveno uočen, tako da nije nerazumno pretpostaviti da su vjerojatno ti efekti bili povod za reputaciju čokolade kao afrodizijaka. Obje tvari također mogu biti blago zarazne, što vjerojatno objašnjava zašto su neki pravi ovisnici o čokoladi.
Nedavna istraživanja pokazuju da su žene osjetljivije na učinke feniletilamina i serotonina od muškaraca, mada je poznati ljubavnik Casanova jeo čokoladu prije svojih osvajanja. Nazivanje čokolade afrodizijakom može biti zbog njenog oponašanja osjećaja ljubavi .
Topla cokolada sa cilijem
chili med cokolada mlijeko, so romantika zavodjenje cokolada topla chili
  • 100 gčokolade (80% kakaoa)500 ml mlijeka,1-2 dl ruma,2 kasike meda,malo mjevenog chilija malo soli Dobro zagrijati mlijeko sa izvađenim sjemenom vanile i 10 minuta ostaviti da stoji. Procjediti i mlijeko ponovo zagrijatgi. Dodati čokoladu i 125 ml vode i uz mješanje rastopiti. Dodati med, so, čili, rum i dobro promiješati. Servirati veoma toplo.


    I pazite u cijem drustvu pijete ovaj napitak!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0