Tijesto sa kefirom za pizzu i baquette

Kiselo tijesto od kefira (baza za druga tijesta)

 

2 dl kefira i  2 dl brašno

Pomiješati brašno i kefir  u  staklenoj posudi (zapremine najmanje 5 dl)

Pokriti sa suhom krpom ili papirnim kafe filterom. Tijesto treba da poveća volumen u duplo a ce se

Desiti u vremenu od 1-3 dana zavisno od temperature u prostoriji. Naravno promiješajte tijesto drvenom kašikom svaki dan.

Baquette od tijesta sa kefirom

Tijesto faza  1.

1dl kiselog tijesta, 4 dl mlake vode, i 5 dl kvalitetnijeg brašna koje se bolje diže.

Sastojke izmiješati i pustiti da kvasa od 4-12 sati  , odnosno dok ne poveća volumen.

Tijesto faza  2.

Kada je „tijesto“ prokislo i naraslo, dodajte mu

2 čajne kašičice soli  i 6 dl brašna.

Mijesajte drvenom kuhačom dok ne dobijete prilično mekano tijesto. Zatim ga prepacite u veči plastični sud, predhodno namazan uljem, ( i dno i sa strane )

Baquette od tijesta sa kefirom

Tijesto faza  1.

1dl kiselog tijesta, 4 dl mlake vode, i 5 dl kvalitetnijeg brašna koje se bolje diže.

Sastojke izmiješati i pustiti da kvasa od 4-12 sati  , odnosno dok ne poveća volumen.

Tijesto faza  2.

Kada je „tijesto“ prokislo i naraslo, dodajte mu

2 čajne kašičice soli  i 6 dl brašna.

Mijesajte drvenom kuhačom dok ne dobijete prilično mekano tijesto. Zatim ga prepacite u veči plastični sud, predhodno namazan uljem, ( i dno i sa strane)kifle pizza

Pustite da tijesto stoji još od pola do 1 sata.

Poslije tog vremena izvadite tijesto na dobro pobrašnjenu dasku za rad . Sada je vrlo bitno da NE GNJEČITE TIJESTO  . Tijesto je meckavo i brašnite ruke dovoljno, ali  ga  što manje pritiskajte i  nožem isjećete dugačke baquette željene dužine i debljine, urolajte ih u brasno i prebacite na papir za pecenje.

Pečnicu ste već ranije ugrijali na 250 stepeni.

Prije nego stavite lim sa baquettama, pljusnite malo vruče vode po ugrijanoj pečnici. Ovo potiče da tijesto  brže „raste“ tokom pečenja. Brzo  stavite lim i smanjite temperaturu na 210 step. I pecite od 20 – 25 minuta.

Ovo isto tijesto se može koristiiti kao podloga za pizzu pecite na papiru za pećenje i u predhodno na 250 stepeni ugrijanoj pečnici max 10 minuta.

Lim za pečenje, spustite skroz nisko u pecnici,, tijesto bude  dobro pečeno


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0