Nesto vise o cvekli

                                                 9 je razloga da napokon pocnete jesti cveklu!
1.Prema strucnjacima sa Queen Mary Universiteta iz Londona. unosenjem samo 1 dl soka od cijedjene cvekle je isto tako djelotvorno kao da pijete tabletu za snizenje krvnog pritiska.
2. Cvekla sadrzi kolicine nitrita koji pod pomazu da misici dobiju vise kisika i jednostavno pojacava se izdrzljivost. Opste poznata stvar medju spotistima je da pred takmicenja gdje se trazi veca izdrzljivost , danima piju sok od cvekle.
3. Ova biljka sadrzi jako puno vlakana a vlakna poticu bolji rad
crijeva. Tako da svi koji pate od takozvanog zatvora, nek izvole probati i bice jako iznenadjeni jako brzim rezultatima
4. Zbog velike kolicine vlakana i niskog GI (glihemicnoga indexa), svjeza cvekla kod unosenja.u organizam ne dozvoljava brzi rast secera u krvi nego se ugljicni hidrati postepeno oslobadjaju u krvi i zato je ona rado vidjena na stolu kod svih onih koji paze na tezinu a posebno dijabeticara. Jednostavno smanjuje zelju za "slaktim" .
5. Dobar je cIstac organizma od toksina ,jer sadrzi materiju pod imenom METINOIN koja upravo pod pomaze sistem ciscenja od raznih toksina i drugih nepotrebnih cestica.
6. Zbog dobrog hranljivog sastava, pravilno hrani kozu i sprecava rano starenje a posebno pred upredjuje upalne procese kao sto su AKNE.
7. smanjuje kiselost organizma i pomaze da se isto i stabilizuje.
8. Tamno crvena boja je ustvari antioksidant pod imenom BETACIJANIN za koji se smatra da stiti i jaca nase celije , Znaci jaca imunitet .
9. Zbog sastava minerala u sebi,  cvekla  umanjuje upalne procese u organizmu i jacanjem imuniteta postajemo otporniji na bakterije, viruse i druge oksidantne uzroke koji izazivaju razne bolesti.
Sama priznam da nije bas ukusna ,ali dodatkom zacina, limunovog soka ,ulja, jogurta ili neceg drugog ,svjeza cvekla dobiva skroz drugi ukus. Pa probajte

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0