Napravite domace limunovo ulje i sirce i jos ponesto od limuna

Ponekad pored dobroga maslinovog ulja zelimo imati i " ono nesto vise" u kuhinji. Zelimo da nam salate prosto  zamirisu. Napravite sami  brzo i lagano domace , mirisno maslinovo ulje.
Ulje sastojci:
3-4 limuna
3/4 litra maslinovog ulja
8 krupnih cesna bijelog luka
ogulite limune, pritom pazite da ne skinite i bijelu kozicu. Stavite koricu izrezanu na rezance u manju tavicu i zagrijavajte ulje na slaboj temeperaturi  (do 40-50 stepeni) do 5 minuta. sklonite i ohladite.  Stavite oguljen bijeli luk u staklenu posudu sa sigurnim poklopcem i preko njega prelijte ohladjeno ulje i korice. Zatvorite i ostavite da stoji 15 dana. Kada je proslo to vrijeme procijedite i poslije  ulje cuvajte u frizideru. Takvo , mirisno ulje je odlicno za salate , kao preljev preko mesa ili kao osnova za pripremu  marinada prije rostiljanja.
Sirce sastojci:
4 limuna 3/4 litra jabukovog sirceta
Ogulite limune, iscijedite sok , pomijesajte sok i koricu u teglu preko koje ce te preliti PREDHODNO zagrijano jabukovo sirce i dobro zatvorite. Sirce zagrijavajte do 50 - 60 stepeni , odnosno da bude toplo ali ne prevrelo.
Protresite teglu dobro svaki dan i poslije 15 dana procijedite. Takvo sirce je odlicno za salate dodatak u marinade.
dobro  osusenu koricu dodajte seceru ili biberu.
Od cistih neprskanih limuna steta je ne iskorititi mirisnu  koricu koja je bogat esencijanim uljima.
i iskoristite je na vise nacina dok spremate razna jela. Izribajte koricu ali bez bijele koze  i pustite da se dobro osusi na papiru.
Ako je  dodate  u secer imace te mrisnu kombinaciju za kolace i vocne salate.
Dodavajuci biberu dobijete  novu varijaciju  medju vasim zacinima.

Pocinje sezona rostiljanja! Marinirajte meso prije rostilja, obavezno!

marinirajte meso sa dodatkom limuna jer tako umanjujete razvoj heterociklicnih amina u mesu kada dodje u kontakt sa toplinom
Meso sa rostilja je naravno ukusno. Sama pomisao na snicle , kobasice, sudjukice pa cevape mmmm. izaziva zazubice :) :)
Ali da li ste znali da se u mesu, u kontaktu sa toplinom, razvijaju opasne materije - takozvane  HETEROCIKLICNI AMINI KOJI MOGU UTICATI NA POJAVU RAKA.
Americki naucnici utvrdili su da se dodatkom limuna prije pecenja na rostilju, meso  stavi u marinadu sa dodatkom limuna i ruzmarina.
Ruzmarin takodje ima ista svojstva kao i med  koji je odličan za marinade, a pruža i fin ukus. Ruzmarin i med  također blokiraju proizvodnju heterocikličkih amina i drugih kancerogenih tvari tijekom roštiljanja. Druge uobičajene namirnice koje smanjuju kancerogene spojeve su: bosiljak, metvica, kadulja, mažuran, origano, češnjak i timijan
Dovoljno je da meso, minimalno stoji u marinadi bar pola sata da se iskljuci nastajanje tih opasnih materija.
marinada:
zavisno od kolicine mesa, dodajte isjeckan bijeli luk, ruzmarin limunov sok, maslinovo ulje, so, biber i  malo meda zatim  po zelji jos neke druge zacine kao npr.  timijan ili origano.
Stavite  meso u najlonsku kesicu i prelijte ovom mjesavinom  ulja i zacina. Svezite kesu, izgnjecite rukama da se zacini  sto bolje spoje  sa mesom i ostavite u frizider bar par sati prije pecenja.
prijatno!!

LIMUN , HOLESTEROL, IMUNITET

AKO PATITE OD POVISENOG HOLESTEROLA  MOZDA BI BILO DOBRO POCETI UZIMATI LIMUN U VECIM KOLICINAMA.
ZASTO?
KOD RAZGRADNJE HOLESTEROLA U PRIMARNU ZUCNU KISELINU NUZAN JE VITAMIN C. AKO GA U ORGANIZMU IMA PREMALO, HOLESTEROL SE NE MOZE IZLUCITI I TALOZI SE U ORGANIZMU. TO JE JEDAN OD RAZLOGA ZA NASTAJANJA VISEG NIVOA HOLESTEROLA.
KAO STO JE OPISANO U MEDICINSKIM STUDIJAMA VITAMIN C PRIDONOSI SMANJENJU HOLESTEROLA SAMO ONDA KAD JE ON ZNACAJNO POVECAN.
IMUNITET
ZADATAK SISTEMA ZA JACANJE IMUNITETA JE PREPOZNAVANJE I UNISTAVANJE PATOGENIH TVARI ILI ORGANIZAMA NPR. VIRUSA I BAKTERIJA. BIOFLAVONOIDI IZ LIMUNA, KAO STO SU RUTIN I HESPERIDIN ZAJEDNO SA VITAMINOM C CINE JAKU POTPORU IMUNULOSKOM SISTEMU.
NEKI SIMPTOMI STO MOGU UKAZIVATI NA OSLABLJEN IMUNITET:
  • STALNE, UCESTALE PREHLADE ILI DRUGE INFEKTIVNE BOLESTI
  • UPORNE GLJIVICNE INFEKCIJE NPR. NA NOKTIMA POLNIM ILI UNUTRASNJIM ORGANIMA
  • STALNA SLABOST, NAPETOST, SMANJENA RADNA SPOSOBNOST
  • SMANJENA KONCETRACIJA
  • I POVECANA POTREBA ZA SNOM



LIMUN - ZUTI PAKETIC SNAGE!

Limun se jos od antickih vremena koristi kao sredstvo za lijecenje i ublazavanje razlicitih tegoba. Preko Grka limun je dospio i u Rimsko Carstvo gdje su ga poceli najprije koristiti za "cuvanje odjece od moljaca" do spremanja osvjezavajucih napitaka za snagu koje su trosili cuveni vojnici RimskogCarstva.
U novije vrijeme vrijednost limuna je daleko ispitana i  svakodnevna upotreba je siroka.  Tako da se limun cesto moze vidjeti kao vazan sastojak kulinarskih recepata , zatim preko koristenja kod  njege tijela i kose, do upotrebe kod ublazavanja nekih tegoba. Limun je savrsen izvor vitamina C  i kalijuma koji su neophodni za sprovodjenje vaznih funkcija u nasem organizmu.
Mozda je suvisno ponavljati o vaznosti vitamina C  kao  jednog od najvaznijih antioxidanta u zastiti nasih osnovnih stanica  u borbi onih "ZLIH"- slobodnih radikala, koji mogu napasti nas organizam i izazvati ozbiljne bolesti.
Kako i u koje svrhe mozemo djelotvorno iskoristiti ovu tako vaznu i korisnu biljku bogatu vitaminom C?
  • Vitamin C u borbi protiv slobodnih radikala kao uzrocnika
  • Vitamin C u brobi protiv oboljenja srca i krvotoka
  • pomoc vitamina C kod razgradnje holessterola
  • u borbi protiv osteoporoze, jacanje imuniteta organizma.
Limun takodje sadrzi znacajne kolicine BIOFLAVONOIDE  koji imaju sljedece zadatke.
  • pomazu odrzavanju elasticnosti i protocnosti KAPILARA
  • takodje se bore protiv virusa, alergija i upala
  • bioflavonoid KVERCITIN MOZE USPORITI NASTAJANJE DIJABETESA
  • podsticu probavu kao  I  bolji rad crijeva
I na kraju ukratko napomenuti da koristimo svakodnevno limun i to sve dijelove  sok , bijelu kozicu i zutu koricu. Koricu koristiti naravno ako limun nije prskan pesticidima.
recepte i druge upute i savjete za koriscenje limuna citati u Kategoriji RECEPTI & SAVJETI

RSS 2.0