Tijesto sa kefirom za pizzu i baquette
Kiselo tijesto od kefira (baza za druga tijesta)
2 dl kefira i 2 dl brašno
Pomiješati brašno i kefir u staklenoj posudi (zapremine najmanje 5 dl)
Pokriti sa suhom krpom ili papirnim kafe filterom. Tijesto treba da poveća volumen u duplo a ce se
Desiti u vremenu od 1-3 dana zavisno od temperature u prostoriji. Naravno promiješajte tijesto drvenom kašikom svaki dan.
Baquette od tijesta sa kefirom
Tijesto faza 1.
1dl kiselog tijesta, 4 dl mlake vode, i 5 dl kvalitetnijeg brašna koje se bolje diže.
Sastojke izmiješati i pustiti da kvasa od 4-12 sati , odnosno dok ne poveća volumen.
Tijesto faza 2.
Kada je „tijesto“ prokislo i naraslo, dodajte mu
2 čajne kašičice soli i 6 dl brašna.
Mijesajte drvenom kuhačom dok ne dobijete prilično mekano tijesto. Zatim ga prepacite u veči plastični sud, predhodno namazan uljem, ( i dno i sa strane )
Baquette od tijesta sa kefirom
Tijesto faza 1.
1dl kiselog tijesta, 4 dl mlake vode, i 5 dl kvalitetnijeg brašna koje se bolje diže.
Sastojke izmiješati i pustiti da kvasa od 4-12 sati , odnosno dok ne poveća volumen.
Tijesto faza 2.
Kada je „tijesto“ prokislo i naraslo, dodajte mu
2 čajne kašičice soli i 6 dl brašna.
Mijesajte drvenom kuhačom dok ne dobijete prilično mekano tijesto. Zatim ga prepacite u veči plastični sud, predhodno namazan uljem, ( i dno i sa strane)
Pustite da tijesto stoji još od pola do 1 sata.
Poslije tog vremena izvadite tijesto na dobro pobrašnjenu dasku za rad . Sada je vrlo bitno da NE GNJEČITE TIJESTO . Tijesto je meckavo i brašnite ruke dovoljno, ali ga što manje pritiskajte i nožem isjećete dugačke baquette željene dužine i debljine, urolajte ih u brasno i prebacite na papir za pecenje.
Pečnicu ste već ranije ugrijali na 250 stepeni.
Prije nego stavite lim sa baquettama, pljusnite malo vruče vode po ugrijanoj pečnici. Ovo potiče da tijesto brže „raste“ tokom pečenja. Brzo stavite lim i smanjite temperaturu na 210 step. I pecite od 20 – 25 minuta.
Ovo isto tijesto se može koristiiti kao podloga za pizzu pecite na papiru za pećenje i u predhodno na 250 stepeni ugrijanoj pečnici max 10 minuta.
Lim za pečenje, spustite skroz nisko u pecnici,, tijesto bude dobro pečeno
Moj prvi Kefir
I zato kupila sam ta zrnca tibetanske gljive , takav je naziv ali se ne radi ni o kakvoj gljivi , zrnca se namoče u mlijeko i stoji 24 sata na sobnoj temperaturi. U tom vremenu prosto receno ta "gljivica" se hrani mlječnim secerom iz mlijeka i proizvodi mlječne kiseline koje pogoduju za boljoj funkciji nasih crijeva, i tako nastaje kefir.
stvar laka i jednostavna, treba svaka 24 sata procijediti dobiveni kefir i odvaditi gljivice a potom dodati novu količinu mlijeka da ponovo fermentira. Vremenom se gljivice uvečavaju pa se trebaju odvajati, jesti ili poklanjati, samo ne baciti !!
Nakoc cijeđenja, dobijeni kefir možemo piti ili ostaviti na hladno, gdje se može održati do desetak dana. Ako se želi dobiti kefir sa još manje mlječnog šečera sto je posebno poželjno kod onih koji su upravo alergični na isto, onda taj kefir ostavite jos 24 /48 sati na sobnoj temperaturi. Drugi i treći dan kefir je samo jos bogatiji za još veću kolicinu vitamina B1 B6 i B9.
probajte i živjeli!!
Pozdrav svim Kefirancima!