Napravi vlastitu pastu za zube!

Ako ne zelite i dalje da upotrebljavate pastu sa fluorom za koji se smatra da nije zdrav , napravite vlastitu pastu , i to brzo i jeftino..
potrebno:
5 velikih kasika kokosove masnoce
2 velike kasike sode bikarbone,
po zelji dodati jednu kap etericnih kapi metvice ili timjana koji daju osvjezavajuci miris i imaju anti bakterijski efekat na  sluzokozu. usne duplje.  Izmjestajte i drzite u staklenoj posudi dostupno tamo gdje perete zube. Kao ni svaki drugu pastu za zube,NE gutajte  je, nego samo ispljunite ovaj put  u  WC  skoljku  umjesto  u lavabo,. To zato sto kokosova masnoca  je  u cvrstom  stanju  i moze  povremeno  malo zacepit  odvod. Ovo ne bi trebao biti  razlog  da  odustanete  Ima ce te zdravu ekolosku  pastu bez fluor koji je skodljiv  u velikim  kolicinama . Svi mi svakodnevno  na razne nacine  unosimo fluor koji je  postao "tihi  ubica"


Pomozite vasoj ostecenoj kosi i ubrzajte rast !!

Ostecena  kosa  je  mracni  scenario  svake zene koja  godinama tretira kosu  bojama  kiselinama  i drugim tretmanima.  I  svima se   desilo  bar   nekad,  da zbog   ocajnog  stanja  ostecene  kose a  posebno  poslije  vise  raznih tretmana  pa jos u kombinaciji  sa  duzim izlaganjem  suncevim  zrakama, pozeli kosu  radikalno  osisati. Kosa  ne raste  bas tako brzo, pa to nije  bas pametno rijesenje  ako ste  ljubitelj  duze  kose. Zato,  vrijedi pokusati. ... ;)
 
Za  brzi   rast  kose  :
na  opranu  kosu  u korijen  cetkicom utrljati rastvor  Pantenola  ako mazete cijelu ostecenu duzinu onda  to radite Pantenol rastvor
pola sata  prije pranja.kose.
Pantenol se primenjuje kod:
- poremećaja rasta kose:
- u slučaju usporenog rasta, kod krte, lako lomljive  i tanke vlasi,
- za tretman nedovoljno pigmentisanih vlasi odnosno kose bez sjaja. Rastvor  Pantenol je vrlo koristan kod oštećenja kose koji su izazvani kozmetičkim sredstvima ili kozmetičkim tretmanima kao što su bojenje, mini val, sušenje, presa i često feniranje. Ovaj preparat takodje spriječava ,,cvjetanje” dugačke ili kozmetički agresivno tretirane kose.
cijena  mu je simbolicno niska  par eura  i ima  ga  u svim apotekama  BIH  RS mislim  i u Hrvatskoj  samo od drugog  proizvodjaca.

Nesto vise o cvekli

                                                 9 je razloga da napokon pocnete jesti cveklu!
1.Prema strucnjacima sa Queen Mary Universiteta iz Londona. unosenjem samo 1 dl soka od cijedjene cvekle je isto tako djelotvorno kao da pijete tabletu za snizenje krvnog pritiska.
2. Cvekla sadrzi kolicine nitrita koji pod pomazu da misici dobiju vise kisika i jednostavno pojacava se izdrzljivost. Opste poznata stvar medju spotistima je da pred takmicenja gdje se trazi veca izdrzljivost , danima piju sok od cvekle.
3. Ova biljka sadrzi jako puno vlakana a vlakna poticu bolji rad
crijeva. Tako da svi koji pate od takozvanog zatvora, nek izvole probati i bice jako iznenadjeni jako brzim rezultatima
4. Zbog velike kolicine vlakana i niskog GI (glihemicnoga indexa), svjeza cvekla kod unosenja.u organizam ne dozvoljava brzi rast secera u krvi nego se ugljicni hidrati postepeno oslobadjaju u krvi i zato je ona rado vidjena na stolu kod svih onih koji paze na tezinu a posebno dijabeticara. Jednostavno smanjuje zelju za "slaktim" .
5. Dobar je cIstac organizma od toksina ,jer sadrzi materiju pod imenom METINOIN koja upravo pod pomaze sistem ciscenja od raznih toksina i drugih nepotrebnih cestica.
6. Zbog dobrog hranljivog sastava, pravilno hrani kozu i sprecava rano starenje a posebno pred upredjuje upalne procese kao sto su AKNE.
7. smanjuje kiselost organizma i pomaze da se isto i stabilizuje.
8. Tamno crvena boja je ustvari antioksidant pod imenom BETACIJANIN za koji se smatra da stiti i jaca nase celije , Znaci jaca imunitet .
9. Zbog sastava minerala u sebi,  cvekla  umanjuje upalne procese u organizmu i jacanjem imuniteta postajemo otporniji na bakterije, viruse i druge oksidantne uzroke koji izazivaju razne bolesti.
Sama priznam da nije bas ukusna ,ali dodatkom zacina, limunovog soka ,ulja, jogurta ili neceg drugog ,svjeza cvekla dobiva skroz drugi ukus. Pa probajte

RSS 2.0