"Tihi Ubica" MSG (E621)

MSG ili Magnezijev sulfat  ili poznatiji kao E621.
Ne znam  koliko Vi cesto, kada kupujete hranu u prodavnici, obratite paznju na deklaraciju odredjenog artikla, Ta deklaracija,  ako se  tako zove,( nisam sigurna vise u neke pojmove nesto se i zaboravilo od kako ne zivim na "nasim prostorima" po meni je to spisak svih komponenti od kojih je neki proizvod napravljen,
hmmm...prilicno sazeta ova moja definicija ali valjda ste me shvatili.
Ja to obavezno citam i osim prirodnih komponenata uvijek se nalaze pa bar 4-5 aditiva (vjestackih, hemijskih dodataka) poznatijih jao  E 218,  E 210  itd. nastojim da kupujem samo sa sto manje " tih E E E E."
Aditivi se dodaju u toku proizvodnje npr, Hljeba i  koji kad ga kupac donese kuci moze biti jestiv i da se ne mrvi bar jos 8 dana. Ovaj aditiv E621 koji se dodaje namjernicama za poboljsavanje ukusa, je posle vise 50 godina upotrebe
postao jedan od glavnih uzrocnika gojaznosti i jos mnogo cega.
pogledajte ovaj video< /div>

Kako se pravilno hraniti i smanjiti rizik od raka Dr. Branislav Mihajlovic

AKO IMATE NEKOLIKO MINUTA VREMENA DA SASLUSATE SAVJETE DR. BRANISLAVA MIHAjLOVICA.
Izlaganje  u tri dijela o zdravlju pod nazivom "zakoni zdravlja" je sazeto i vrlo jasno. samo jos kad bi smo poslusali i usvojili nesto od navedenog.

Lose spavanje i mali savjeti za bolji san

San je jeko  bitan za svakodnevno funkcionisanje organizma, a poznato je da svako uskraćivanje sna može dovesti do ozbiljnih poremećaja. Neke osobe kažu da utonu u san čim spuste glavu na jastuk, dok se drugi muče i vrlo tešku zaspu.Zato nije loše podsjetiti se nekoliko trikova pomoću kojih ćete lakše zaspati te imati lkvalitetniji san.
1. Svako vece podjite na spavanje u otprilike isto vrijeme
2. Soba gdje spavate neka je prozracena  i kapnite 1-2  kapi etricnog ulja od lavande na Vas jastuk.
3. izbijegavajte pred spavanje kasne obroke, vjezbanje, zucne diskusije ili drugo sto Vas emocinalno napreze, i         ne koristite sobu za spavanje za neke druge aktivnosti.
npr. gledanje Tv. kompjutera i ne nosite Vas mobitel sa sobom u krevet. Iznenadne vecernje poruke vas mogu povesti na nepotrebno razmisljanje a to ce neke opteretiti i tesko ce zaspati.
5. Tusiranje toplijom vodom ili lezanje u kadi, u kupki u koju ste dodali neke od smirujucih etericnih kapi  ce opustiti napetost u misicima. Casa toplog mijeka ili caja sa dodatkom meda ce dodatno pruziti toplotu iznutra i poslije toga slijedi samo KREVET!!
4.Ukoliko vas nešto muči ili ste imali težak dan, nije loša ideja pred spavanje se opustiti uz neku dobru knjigu ili laganu muziku koja ce vas brzo opustiti i time ce te lakse utonuti u san.



Gorka sol epsomsalt, velika pomoc za ciscenje crijeva i jetre i zuci

Dali ste ikad probali gorku so? Pomijesana sa vodom kao rastvor pomaze kod brzog  praznjenje crijeva.
Jednom sam se morala pripremiti prije rendgenskog snimanja bubrega i savjetovano mi je da dan prije snimanja unesem gorku so i procistim crijeva.
Moram Vam reci da nije bas prijatna piti ali je vrlo efikasna.
Jedan od najpoznatijih kura ciscenja organizma upravo sa gorkom solju, je detoksikacija jetre i zuci.
Gorka so (Magnezijum sulfat heptahidrat – MgSO4+7H2O) služi da opusti kanale, tako da prolazak većih kamenčića bude gladak i bezbolan. Takodje, Gorka so služi da tanko i debelo crevo oslobodi od fescesa.Poslije se unosi maslinovo ulje sa sokom od limuna i grapefruita koje pomaze "klizanju" svega nepotrebnog iz jetre i zuci. Gorka so se može nabaviti u svakoj apoteci.  Tacne detalje ove 24 sata duge kure mozete procitati u gore navedenom linku.
Oni koji vec znaju da imaju veci kamen u zuci ne bi smijeli zapoceti ovu kuru. Ali zato svi oni koji nemaju probleme sa zuci a zele da ociste svoj organizam, jetru u prvom redu,  od svih toksina, kristala, pijeska masnoce i drugih balasta mogu sebi priustiti ovaj jednostavan tretman.
:
drugi nacini upotrebe gorke soli su:
kao dodatak u kupku jer ublazava bolove u misicima i zglobovima, i izuzetno opusta vase tijelo od stresa.
takodje dodatak pilinzima za tijelo i lice vazno je napomenuti da epsomsalt  ne isusuje kozu.
Izuetno je efektivno dodati u  kupku za umorna i bolna stopala
Kupka je moj omiljeni nacin za opustanje bolnih misica pogotovo u zimskom periodu. Sa ili bez soli ali obavezno sa dodatkom etericnih ulja.
Kao sto znate ulja nisu topiva u vodi i da  bi sto bolje usla preko koze, i dalo odredjeni efekat a da se pritom ne zalijepi za zidove kade nego upiju u Vasu kozu, morate ga prvo pomijesati sa nekim emulgatorom. To imate u vasoj kuhinji i zove se slatka pavlaka.
Jedna supena kasika  slatke pavlake i nekoliko kapi lavande  se izmijesa i sipa u predhodno punu kadu vode.
Ako  bi ste sipali ulje i pavlaku odmah, miris iz ulja bi se izgubio.
Lavanda, ruzmarin, bergamot, kadulja borovina itd, to je samo stvar ukusa i trenutnog raspolozenja.
Uzivajte u toploj vodi i mrisima!!

Zdrav i osvjezavajuci napitak od Djumbira

Kolicina 8 casa
2 cajne kasicice sveze izribanog djumbira
2 kasike soka od limuna
1 litar mineralne vode (moze i obicne)
4 kasike vocnog secera
nekoliko kriski limuna
sve sastojke dobro izmijesati dok se secer ne istopi
po zelji mozete posluziti  sa ledom.

kurkuma, gurkmeja

latinski naziv CURCUMA LONGA
svedski naziv gurkmeja


Kurkuma je jedan od najviše korišćenih začina u istočnjačkoj kuhinji. Kao začin, kurkuma se najčešće koristi za pripremu rize  kojoj daje predivnu, zlatno žutu boju i prefinjen miris i ukus. Obavezan je sastojak u pripremi svih vrsti mahunarki jer pomaže varenju i usvajanju bjelančevina i spriječava nastajanje gasova i nadutosti.
Kurkuma je osnovni sastojak mješavine začina za kari i boja karija potiče upravo od nje. Ako se povrće kuva na ulju u kome je proprženo malo kurkume ili karija, njegova hranljiva vrijednost značajno će porasti jer će se biološki vrijedne materije iz začina upiti u hranu i znatno doprineti varenju.
I narodna medicina i savremena nauka puni su hvale za kurkumu. Ajur-veda objašnjava ljekovitost kurkume time što ona posjeduje ljut, gorak i opor ukus i zagrevajuću energiju. Prema ajur-vedi, ljut ukus ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti, lepljive toksine, podstiče krvotok i ceo proces varenja hrane.
Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, kožnih i krvnih bolesti, svih vrsta upala i groznice.               Takođe uklanja taloge i lepljive toksine, čireve, salo, znoj, gnoj, svrab, čisti majčino mleko, matericu i uterus. Opor ukus steže i zaceljuje – zaustavlja unutrašnja i spoljnja krvarenja, pomaže zaceljivanju rana, zaustavlja dijareju.

Zbog svih ovih svojstava, kurkuma se koristi kao sredstvo
za liječenje kožnih i krvnih bolesti, bolesti usta, grla i nosa,
za rastakanje šlajma i gnoja u plućima, kod probavnih problema i za obnavljanje crijevne flore,
za regulisanje mjesečnog ciklusa, uništavanje cisti i tumora na jajnicima i materici,
za čišćenje jetre limfe,  gojaznosti i visokog holesterola.
Posto je djelotvornost kurkume jako izrazena kod ublazavanja upalnih procesa, na kostanom i misicnom sistemu, kako akutnih tako i hronicnih, preporucuje se kod reumatizma, artroze lumbaga.
Takodje uzimanje kurkume potpomaze stvaranju zucnih sokova.
Ako postoji kamen u zucnoj kesici ili kanalu onda se ne preporucuje koriscenje kurkume nego onda to postaje slucaj za doktora.

Narod kaže: „Bolje je spriječiti nego liječiti”. Redovna upotreba ljekovitog i začinskog bilja u svakodnevnoj ishrani, odlična je u preventivne svrhe. Kurkuma se svakoga dana može koristiti kao začin za jelo, bilo da su u pitanju slana ili slatka jela. Kod ozbiljnijih zdravstvenih problema sigurno je potrebno učiniti mnogo više nego prosto koristiti kurkumu, Ipak, u određenim slučajevima, kao prva pomoć ona može napraviti malo čudo. Evo nekih jednostavnih saveta:
  • Kod upale grla: U pola šolje vruće vode rastvorite kašičicu kurkume (5 grama) i kašičicu soli. Više puta dnevno grgljajte ovim rastvorom i upala će brzo proći.
  • Kod upale nepca: Pomešajte kašičicu kurkume i kašičicu meda. Dobro izmešajte dok se ne napravi gusta i lepljiva pasta. Ližite ovu pastu sve dok se ne istroši čitava količina. Ovo je odlično sredstvo za upale u usnoj duplji.
  • Protiv dijareje: Pomešajte pola kašičice kurkume i pola kašičice mlevenog indijskog kima sa šoljom svežeg kiselog mleka.
  • Kod povreda i rana: Kod povreda izazvanih padom, nagnjecenjem, ranjavanjem ili na drugi način, pomiješajte dve kašičice kurkume, dve kašičice ghija i šolju vrućeg kravljeg ili kozjeg mlijeka. Kada se ovo popije, zaustavlja se i unutrašnje i spoljašnje krvarenje a rane brže zaceljuju.
  • Kod posjekotina: Ako ste posjekli prst, sipajte kurkumu u šoljicu za kafu i zatim uronite posječeni dio i čvrsto ga pritisnite uz zid suda. Čak i duboke posjekotine reaguju u roku od nekoliko minuta. Ako je posjekotina ili rana na nekom drugom mjestu, sipajte prah kurkume direktno na ranu i prekrijte lakom gazom.
dnevna doza unosenja ovog ljekovitog zacina pocinje sa 2-3grama, to jest 1 cajna kasicica a moze se
povecavati do maksimalno 20gr, Kura lijecenja traje 1 mjesec a poslije toga predstoji prekid od nekoliko dana.
Ako ste se odlucili da probate unijeti malo vise ovog zacina evo jednog dobrog nacina za to.

ugrijte pola solje  mlijeka a u drugu solju pomijesajte:
1 cajnu kasicicu kurkume
1 cajnu kasicicu kardamoma
1 cajnu kasicicu meda
1/2 dl vode
zatim to prelijte sa toplim mlijekom i uz cesto mijesanje  popijte.
Upravo sam popila jednu solju i sad se spremam na spavanje . Probajte i Vi.

Laku noc !





RSS 2.0