Pocinje sezona rostiljanja! Marinirajte meso prije rostilja, obavezno!

Meso sa rostilja je naravno ukusno. Sama pomisao na snicle , kobasice, sudjukice pa cevape mmmm. izaziva zazubice :) :)
Ali da li ste znali da se u mesu, u kontaktu sa toplinom, razvijaju opasne materije - takozvane HETEROCIKLICNI AMINI KOJI MOGU UTICATI NA POJAVU RAKA.
Americki naucnici utvrdili su da se dodatkom limuna prije pecenja na rostilju, meso stavi u marinadu sa dodatkom limuna i ruzmarina.
Ruzmarin takodje ima ista svojstva kao i med koji je odličan za marinade, a pruža i fin ukus. Ruzmarin i med također blokiraju proizvodnju heterocikličkih amina i drugih kancerogenih tvari tijekom roštiljanja. Druge uobičajene namirnice koje smanjuju kancerogene spojeve su: bosiljak, metvica, kadulja, mažuran, origano, češnjak i timijan
Dovoljno je da meso, minimalno stoji u marinadi bar pola sata da se iskljuci nastajanje tih opasnih materija.
marinada:
zavisno od kolicine mesa, dodajte isjeckan bijeli luk, ruzmarin limunov sok, maslinovo ulje, so, biber i malo meda zatim po zelji jos neke druge zacine kao npr. timijan ili origano.
Stavite meso u najlonsku kesicu i prelijte ovom mjesavinom ulja i zacina. Svezite kesu, izgnjecite rukama da se zacini sto bolje spoje sa mesom i ostavite u frizider bar par sati prije pecenja.
prijatno!!
Kommentarer
Trackback