Juce popodne sam pozvala na kafu dvije prijateljice i razmisljala sam sta da serviram uz kafu. U ovo vrijeme prije godisnjih odmora , vecina nas zena koje nisu ranije skinule onih nekoliko viska kilograma koji su se nakupili od zimus, pokusavaju sada na brzinu da se posto poto rijese viska i to je sada drama. STA JESTI A STA NE. I kada ih ponudite nekim kolacem mrko vas pogledaju,
Ja se sjetih da bih mogla nesto improvizirati i ipak napraviti nesto sto ce "proci na tanjiru "i da se malo zasladimo uprkos dijetama.
Lagani kolac od rogaca i jabuka
3 jaja
1kasika secera se umuti sto bolje zatim dodajte
3 kasike kokosa 4-5 kasika mljevenog rogaca zatim dodati
2 kasike brasna (u brasno dodati malo praska za pecivo) cimeta po zelji
Posto ni sve kasike nisu iste velicine ,pa da ne bi bilo neke zabune oko gustoce mase, ako vam bude previse gusto dodajte malo ulja.
masu istresti u manju nauljenu posudu za pecenje. Ja sam uzela okruglu formu za paj 20cm u dijametru.
Preko mase sam naredala kriske jabuka
rernu ugrijati na 200 i kad stavite kolac da se pece smanjiti na 180
vrijeme pecenja je ca:20 minuta
Uz ohladjen kolac ja sam sevirala par kasika kreme od vanilije.
Rogac svojom bojom podsjeca na kakao ali nesto svjetlije bolje.
Izgledom, kolac nece bas impresionirati vase goste, ali oni koji vole laganije stvari, sa malo kalorija, znati ce cijeniti ono sto ste im ponudili.
Licno mislim da su prosla vremena kada smo jeli torte i kolace, napravljene od pola kile secera isto toliko oraha mnogo putera i ko zna jos cega.
Rogač biljka Mediterana koja je bila nekada veoma važna u ishrani ljudi dok danas se uglavnom koristi u prehrambenoj industriji u proizvodnji čokolada, krema i nekih slastica. U 100 gr. zrelih suhih plodova ima 4-5 gr proteina, 90 gr. ugljikohidrata 0.50 gr masti i oko 40 gr. vlakana,.tanine, vitamine A, B1, B2, B3 i D, kao i kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum i elemente u tragovima: gvožde, mangan, barijum, bakar i nikal.
Rogac ima malo drugaciji okus od cokolade, ali je po sastavu mnogo prihvatljivija namirnica za osobe oboljele od dijabetesa, migrena ili tjeskobe, nervoze nego obicna cokolada.
Prirodno je sladak, pa je pri pripremanju poslastica od rogaca potrebno dodati puno manje šecera nego kada se rade isti od kakaa. Rogac ima sasvim mali dio masti, bogat je pektinom, obiluje proteinima i rijetko djeluje kao alergen. Kalorijska vrijednost mu je za 2/3 manja nego u cokolade i bogat je vlaknima. Rogac ima prednost nad cokoladom i zbog toga jer ne sadrži feniletilamin, oksalnu kiselinu i druge stimulanse.
feniletilamin iz cokolade može izazvati migrene, povisiti krvni pritisak i povisiti nivo secera u krvi.
Oksalna kiselina ometa apsorpciju kalcijuma i cinka koji su važni za zdrave kosti i kožu.
Oksalna kiselina jedan od krivaca zbog kojeg se cokolada povezuje s «napadom» akni u mladih nakon konzumacije prekomjerne kolicine. Stimulansi - metilksantini teobromin te kofein, prisutni u cokoladi mogu, izmedju ostalog, izazvati alergijske reakcije. Takode, dijetalna vlakna i šeceri iz ove biljke mogu uciniti hranu viskoznijom u želucu, uticuci tako na poboljšanje stanja kod osoba koje pate od refluksa (vracanja kiseline iz želuca u jednjak).
Jako je djelotvoran kod proljeva. Obilje PEKTINA pomaze kod lose probave.
Mislim da vec ima nekoliko razloga zbog kojih bi bilo vrijedno probati upotrijebiti ovu jako zdravu biljku u ishrani pogotovo dijabeticari ili oni koji vole cesto jesti slatko i cokoladu.
nekoliko recepata za pravljenje kolaca od Rogaca naci ce te uskoro u kategoriji RECEPTI
Bosiljak možete kupiti u malim saksijama ili u vezicama. Listove svježega bosiljka omotajte vlažnim kuhinjskim papirom, stavite u plastičnu vrećicu i držite u frizideru najviše dva dana. Tokom zimskih mjeseci bosiljak možete konzervirati tako da listove bosiljka stavljate u staklenke, blago posolite i prelijete maslinovim uljem. Staklenke čvrsto zatvorite i ostavite n ahladno mjesto.
Ako listove želite zamrznuti, onda ih treba pomiješati s malo vode i staviti u posudu za led. Kada se kockice zamrznu, mogu se držati u zamrzivaču u plastičnim vrećicama.
Svježi listovi mogu se osušiti pa ih je potrebno čuvati na suhome i prozračnom mjestu, zaštićenom od sunca, a staklenke moraju uvijek biti tamne i dobro zatvorene.
Priprema jela s bosiljkom
Svježe natrgani listovi bosiljka odlični su za salatu od narezane rajčice. U salatu ih treba dodati u posljednji trenutak jer će sosevi za salate na bazi sirceta oslabiti svježi ukus bosiljka.
Bosiljak možete rezati na podjednake trakice, tzv. chiffonade, i upotrijebiti ih kao fini gurmanski dodatak za supe,corbe sosove i bruschette.
Jedan od najpoznatijih sosova od bosiljka je PESTO, a priprema se od svježih listova bosiljka, bijelog luka, pinjola, maslinova ulja i naribanog parmezana. Preliven preko špageta pretvara tjesteninu u pravi gurmanski doživljaj, a može poslužiti i kao marinada. Osim pesta, od bosiljka možete napraviti i odličan sos za peceno meso, piletinu ili morske plodove na roštilju.
Svježi bosiljak možete umiješati u puter sa svježe mljevenim paprom i naribanom limunovom koricom pa ćete dobiti aromatični puter koji možete poslužiti preko raznih vrsta pečenog mesa i riba.
Bosiljak je jako dobro dodavati masnim jelima, kao što su masni dijelovi svinjetine , ragu, ovčetina ili pečena guska, jer će uz dodatak bosiljka jela biti ukusnija i lakše PROBAVLJIVA.
Sušeni bosiljak ima jači ukus od svježega pa se pazljivo dodaje u variva i razna druga jela od povrća, ponajprije od graška i graha, razne salate i namaze.
Bosiljak, kao i većina začinskoga bilja koje jelu daje karakterističan okus, odlična je zamjena za so pa način prehrane u kojemu umjesto soli koristimo začinsko bilje posredno djeluje i na snižavanje visokog pritiska
i uklanjanje celulita. Osim što poboljšava ukus i obogaćuje miris mnogih jela, bosiljak svojim sastojcima povoljno utječe na zdravlje organizma.
Bosiljak potiče apetit te povoljno utječe na probavu i ravnotežu crijevne flore.
U obliku čajeva najčešće se primjenjuje kod liječenja upala (želuca, crijeva), i kod bolesti mokraćnih organa (bubrega, mjehura). Ublažava kašalj, liječi afte, a služi i za grgljanje kod bolesti grla i protiv promuklosti. Skuhan caj od bosiljka sa kojim se inhalirate nekoliko veceri zaredom pomaze kod omeksavanja sluzi u sinusima i pomaze njihovom ciscenju .
Povoljno djeluje na živčani sistem: smiruje živčanu napetost, migrenu, poboljšava pamćenje i otklanja mentalni umor.
Oblozi od bosiljka pospješuju zacjeljivanje rana.
Eterična ulja iz bosiljka u raznim se ljekovitim pripravcima upotrebljavaju inhaliranjem, kupanjem u kadi i pod tušem, prilikom masaže te kod aromatiziranja prostorija.
A- fil med Acidophiluskultur kiselo mlijeko sa acidofilus bakterijama
krossad sesamfrö och linfrö mljeveni susam i laneno sjeme
en tsk kanel (regulerar blodsocker) jednu cajnu kasicicu cimeta (regulise secer u krvi)
färska eller frysta bär smrznuto ili svjeze voce
Mljeveni susam koristim zato sto ne pijem mlijeko i unosenjem susama nadoknadjujem calcijum.
Laneno, mljeveno sjeme, jedem naprosto zato sto je dobar zbog vise stvari. cimet obilno posispam
jer je ukusan , navikla sam na njega, a najveci razlog je jer Cimet utice na proizvodnju i regulaciju vlastitog secera u krvi. Napominjem da ja nisam dijabeticar nego sam u rizicnoj grupi .
Da je cimet zdrav i potice regulaciju inzulina u krvi je poznata stvar, i ispitana teorija kod svedskih i americkih strucnjaka.
Tako da svedski ljekari su potpuno prihvatili cimet kao prvo sredstvo kod pocetnih znakova dijabetesa tip2. Preporucuju unosenje jedne kasike cimeta na "taste" dijetalnu ishranu i povecanu fizicku aktivnost. Kod dobrog dijela pacijenata ovakva strategija je dala dobre rezultate ako su se pacijanti pridrzavali uputa i na taj nacin su odgodili lijekove i inzulin.
Obzirom da je dijabetes opasna, mukla bolest koja za sobom vuce druga jako teska oboljenja i da sve vise ljudi svih uzrasta obolijeva od njega vrijedno je razmisliti o predohrani da bi se izbjegla ova teska bolest.
Koji su su prvi simptomi dijabetesa ja tacno neznam ali svedski ljekari kazu, ako se osoba pocne naglo debljati u podrucju struka to moze biti samo jedan pred rani znak koji moze upucivati na dijabetes. Ako se pritom ne rekreirate bar dvaputa sedmicno, jedete dosta , pusite ili konzumirate redovno alkohol onda mozete racunati na povecan rizik za dobivanje dijabetesa, pritom ne treba zaboraviti da genetski faktori imaju najveci znacaj.
mjere obima struka za zene ne bi trebale prelaziti 86 cm a za muskarce 98cm.
U svakom slucaju cimet koji je jednostavan za unijeti , jeftin i dostupan svima, je vrijedan za probati ako smatrate da ste u rizicnoj grupi.
Pozdrav mojim prijateljicama koje redovno citaju moj blogg Vesni u Irsku Vesni u Stokholmu i mojoj dragoj Taci, tamo daleko "preko bare".
PS: rado primam komentare koje mozete ostaviti u dnu svakod texta.
- Maslacu dodajte šećer u prahu, lavandu i koricu limuna te sve zajedno pjenasto izradite mikserom.Dodajte brašno i kasikom ga dobro umiješajte u smjesu., zatim dodajte zumanjke i izradite tijesto.
Tijesto zamotajte u plasticnu foliju i stavite u frizider najmanje 30 minuta, a poslije ga razvaljajte na debljinu 5-8mm i kalupom vadite kolacice. Stavite na papir za pecenje i pecite na temperaturi 180 stepeni nekih 10-12 minuta , a zatim uvaljajte u secer, a kada se ohlade drzite u metalnoj kutiji.
Laneno sjeme sadrzi mnogo hranljivih sastojaka koji su bitni za nase zdravlje, a navescu samo neke, npr. velike kolicine omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamine B1, B2 i C, željezo, i cink. Pored velikih kolicina vrijednih masnih kiselina LIGNINI su sljedeci vrijedan sastojak.
Lanene sjeme sadrzi preko 100 puta vise lignina nego bilo koja druga namirnica. Lignini se u zadnje vrijeme predmeti mnogih istraživanja zbog mogućih antikancerogenih svojstava, pogotovo kod raka dojke i debelog crijeva. . Čini se da lignini ispiraju višak estrogena iz tijela, smanjujući time mogućnost nastanka raka povezanog sa lučenjem estrogena, kao što je rak dojke. Osim antikancerogenih svojstava, izgleda da lignini djeluju i protiv bakterija, gljivica i virusa, pa cak smanjuju plak koji se nakuplja u krvinm sudovima pri arterosklerozi za cak 75posto.
Svakodnevna konzumacija lanenog sjemena može sniziti nivo "štetnog" holesterola LDL-a koji se veže uz srčane bolesti, gojaznost , dijabetes. Zbog kombinacije ulja i vlakana, idealan su laksativ.
Ako laneno sjeme koristimo u svrhu za bolju probavu, i protiv zatvora onda se uzima neobradjen i takav i prodje kroz cijeva vani. Efekat je brz ako pijete dosta vode prilikom unosenja lana.
Ako natopite 1 kasiku sjemena toplom vodom i ostavite da stoji preko noci ono ce pustiti sluz. Ujutro ugrijte i popijte. Takva voda izgleda kao zelatin masa i dobra protiv zatvora i za nadrazenu sluznicu zeludca. Kada je popijete, ta voda zajedno sa sjemenkama se spusti u zeludac i djeluje na sluznicu poput BALZAMA.
Ali ako zelimo da iskoristimo sve dobre sastojke koje laneno sjeme sadrzi, potrebno ga je isjeckati ili najbolje samljeti.
Laneno ulje jako brzo oksidira i uzegne zato se mora cuvati u frizideru.
Uvedite dobru naviku da svaki treci dan sameljete laneno sjeme i do 2 supene kasike trosite preko hrane ili mijesajte sa
JOGURTOM, MJESAJTE sa vasim omiljenim PAHULJICAMA za dorucak, mijesajte sa brasnom i pravite pecivo i ukusan i zdrav hljeb.
Bilo samljeveno ili cijelo laneno sjeme ne drzite u metalnim nego u staklenim posudama. I na kraju, da ne bi ta teglica sa samljevenim laneni zavrsila negdje zabacena u kuhinjskom ormaricu, STAVITE JE NA VIDNO MJESTO I TROSITE SVAKODNEVNO i JAKO VAZNO napomenuti da se DNEVNA DOZA OD 2 KASIKE NE PREKORACI ako se radi o samljevenom sjemenu.
Laneno sjeme sadrzi mnogo hranljivih sastojaka koji su bitni za nase zdravlje, a navescu samo neke, npr. velike kolicine omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamine B1, B2 i C, željezo, i cink. Pored velikih kolicina vrijednih masnih kiselina LIGNINI su sljedeci vrijedan sastojak.
Lanene sjeme sadrzi preko 100 puta vise lignina nego bilo koja druga namirnica. Lignini se u zadnje vrijeme predmeti mnogih istraživanja zbog mogućih antikancerogenih svojstava, pogotovo kod raka dojke i debelog crijeva. . Čini se da lignini ispiraju višak estrogena iz tijela, smanjujući time mogućnost nastanka raka povezanog sa lučenjem estrogena, kao što je rak dojke. Osim antikancerogenih svojstava, izgleda da lignini djeluju i protiv bakterija, gljivica i virusa, pa cak smanjuju plak koji se nakuplja u krvinm sudovima pri arterosklerozi za cak 75posto.
Svakodnevna konzumacija lanenih sjemenki može sniziti razinu "štetnog" holesterolaLDL-a koji se veže uz srčane bolesti, gojaznost , dijabetes. Zbog kombinacije ulja i vlakana, idealan su laksativ.
Ako laneno sjeme koristimo u svrhu za bolju probavu, i protiv zatvora onda se uzima neobradjen i takav i prodje kroz cijeva vani. Efekat je brz ako pijete dosta vode prilikom unosenja lana.
Ako natopite 1 kasiku sjemena toplom vodom i ostavite da stoji preko noci ono ce pustiti sluz. Ujutro ugrijte i popijte
Ali ako zelimo da iskoristimo sve dobre sastojke koje laneno sjeme sadrzi, potrebno ga je isjeckati ili najbolje samljeti.
Laneno ulje jako brzo oksidira i uzegne zato se mora cuvati u frizideru.
Uvedite dobru naviku da svaki treci dan sameljete laneno sjeme i do 2 supene kasike trosite preko hrane ili mijesajte sa
jogurtom , mijesajte sa brasnom i pravite pecivo i ukusan i zdrav hljeb.
Bilo samljeveno ili cijelo laneno sjeme ne drzite u metalnim nego u staklenim posudama. I na kraju, da ne bi ta teglica sa samljevenim laneni zavrsila negdje zabacena u kuhinjskom ormaricu, STAVITE JE NA VIDNO MJESTO I TROSITE SVAKODNEVNO i JAKO VAZNO napomenuti ne vise od 2 supene kasike dnevno. Pitate zasto ne vise od 2 kasike?
Znate li sta je cijanid ? O tome vise u sljedecem clanku o lanenom sjemenu