Rogac

Latinski naziv  Ceratonia siliqua
Rogač biljka Mediterana koja je bila nekada veoma važna u ishrani ljudi dok danas se uglavnom koristi u prehrambenoj industriji u proizvodnji čokolada, krema i nekih slastica. U 100 gr. zrelih suhih plodova ima 4-5 gr proteina, 90 gr. ugljikohidrata 0.50 gr masti i oko 40 gr. vlakana,.tanine, vitamine A, B1, B2, B3 i D, kao i kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum i elemente u tragovima: gvožde, mangan, barijum, bakar i nikal.
Rogac ima malo drugaciji okus od cokolade, ali je po sastavu mnogo prihvatljivija namirnica za osobe oboljele od dijabetesa, migrena ili tjeskobeNedozreli i zreli plod rogača, nervoze nego obicna cokolada.
Prirodno je sladak, pa je pri pripremanju poslastica  od rogaca potrebno dodati puno manje šecera nego kada se rade isti od kakaa. Rogac ima  sasvim  mali dio masti, bogat je pektinom, obiluje proteinima i rijetko djeluje kao alergen. Kalorijska vrijednost mu je za 2/3 manja nego u cokolade i bogat je vlaknima. Rogac ima prednost nad cokoladom i zbog toga jer  ne sadrži feniletilamin, oksalnu kiselinu i  druge stimulanse.
feniletilamin iz cokolade može izazvati migrene, povisiti krvni pritisak i povisiti nivo secera u krvi.
Oksalna kiselina ometa apsorpciju kalcijuma  i cinka koji su važni za zdrave kosti i kožu.
Oksalna kiselina jedan od krivaca zbog kojeg se cokolada povezuje s «napadom» akni u mladih nakon konzumacije prekomjerne kolicine. Stimulansi - metilksantini teobromin te kofein, prisutni u cokoladi mogu, izmedju ostalog, izazvati alergijske reakcije.
Takode, dijetalna vlakna i šeceri iz ove biljke mogu uciniti hranu viskoznijom u želucu, uticuci tako na poboljšanje stanja kod osoba koje pate od refluksa (vracanja kiseline iz želuca u jednjak).
Jako je djelotvoran kod proljeva. Obilje PEKTINA pomaze kod lose probave.
Mislim da vec ima nekoliko razloga zbog kojih bi bilo vrijedno probati upotrijebiti ovu jako zdravu biljku u ishrani pogotovo dijabeticari ili oni koji vole cesto jesti slatko i cokoladu.
nekoliko recepata za pravljenje kolaca od Rogaca  naci ce te uskoro u kategoriji RECEPTI

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0