Laneno sjeme i Laneno ulje upotreba

Narodni naziv – laneno sjeme, sjeme lana

Latinski naziv – Linum usitatissimum

Engleski naziv – Flaxseed, linseed

Svedski naziv - Linfrö

Laneno sjeme  sadrzi mnogo hranljivih sastojaka koji su bitni za nase zdravlje, a  navescu samo neke,  npr. velike kolicine  omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamine B1, B2 i C, željezo, i cink. Pored velikih kolicina vrijednih masnih kiselina LIGNINI su  sljedeci vrijedan sastojak.

 

Lanene sjeme sadrzi  preko 100 puta vise  lignina nego bilo koja druga namirnica. Lignini se u zadnje vrijeme predmeti mnogih istraživanja zbog mogućih antikancerogenih svojstava, pogotovo kod raka dojke i debelog crijeva.  . Čini se da lignini ispiraju  višak estrogena iz tijela, smanjujući time mogućnost nastanka raka povezanog sa lučenjem estrogena, kao što je rak dojke. Osim antikancerogenih svojstava, izgleda da lignini djeluju i protiv bakterija, gljivica i virusa, pa cak smanjuju plak koji se nakuplja u krvinm sudovima pri arterosklerozi za cak 75posto.

 

Svakodnevna konzumacija lanenog sjemena  može sniziti nivo  "štetnog" holesterola LDL-a koji se veže uz srčane bolesti, gojaznost , dijabetes. Zbog kombinacije ulja i vlakana,  idealan su laksativ.

Ako laneno sjeme koristimo u svrhu za bolju probavu, i protiv zatvora onda se uzima neobradjen  i takav i prodje kroz cijeva vani. Efekat je brz ako pijete dosta vode prilikom unosenja lana.

 

Ako natopite 1 kasiku sjemena toplom vodom i ostavite da stoji preko noci ono ce pustiti sluz. Ujutro ugrijte i popijte.  Takva voda izgleda kao zelatin masa i dobra protiv zatvora i za nadrazenu sluznicu zeludca. Kada  je popijete,  ta voda zajedno sa sjemenkama se spusti u zeludac i djeluje na sluznicu poput BALZAMA.

Ali ako zelimo da iskoristimo sve dobre sastojke koje laneno sjeme sadrzi, potrebno ga je isjeckati  ili najbolje samljeti.

 

Laneno ulje jako brzo oksidira i uzegne zato se mora cuvati u frizideru.

 

Uvedite dobru naviku da svaki treci dan sameljete laneno sjeme i do 2 supene kasike trosite preko  hrane ili mijesajte sa

 

JOGURTOM, MJESAJTE sa vasim omiljenim PAHULJICAMA za dorucak,  mijesajte sa brasnom  i pravite pecivo i ukusan i zdrav hljeb.

 

Bilo samljeveno ili cijelo laneno sjeme ne drzite u metalnim nego u staklenim   posudama. I na kraju, da ne bi ta teglica sa samljevenim  laneni zavrsila negdje zabacena u kuhinjskom ormaricu,  STAVITE JE NA VIDNO MJESTO I TROSITE  SVAKODNEVNO  i  JAKO VAZNO napomenuti  da se DNEVNA DOZA OD 2 KASIKE NE PREKORACI  ako se radi o samljevenom sjemenu.

 

Laneno sjeme  sadrzi mnogo hranljivih sastojaka koji su bitni za nase zdravlje, a  navescu samo neke,  npr. velike kolicine  omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamine B1, B2 i C, željezo, i cink. Pored velikih kolicina vrijednih masnih kiselina LIGNINI su  sljedeci vrijedan sastojak.
Lanene sjeme sadrzi  preko 100 puta vise  lignina nego bilo koja druga namirnica. Lignini se u zadnje vrijeme predmeti mnogih istraživanja zbog mogućih antikancerogenih svojstava, pogotovo kod raka dojke i debelog crijeva.  . Čini se da lignini ispiraju  višak estrogena iz tijela, smanjujući time mogućnost nastanka raka povezanog sa lučenjem estrogena, kao što je rak dojke. Osim antikancerogenih svojstava, izgleda da lignini djeluju i protiv bakterija, gljivica i virusa, pa cak smanjuju plak koji se nakuplja u krvinm sudovima pri arterosklerozi za cak 75posto.
Svakodnevna konzumacija lanenih sjemenki može sniziti razinu "štetnog" holesterolaLDL-a koji se veže uz srčane bolesti, gojaznost , dijabetes. Zbog kombinacije ulja i vlakana,  idealan su laksativ.
Ako laneno sjeme koristimo u svrhu za bolju probavu, i protiv zatvora onda se uzima neobradjen  i takav i prodje kroz cijeva vani. Efekat je brz ako pijete dosta vode prilikom unosenja lana.
Ako natopite 1 kasiku sjemena toplom vodom i ostavite da stoji preko noci ono ce pustiti sluz. Ujutro ugrijte i popijte
Ali ako zelimo da iskoristimo sve dobre sastojke koje laneno sjeme sadrzi, potrebno ga je isjeckati  ili najbolje samljeti.
Laneno ulje jako brzo oksidira i uzegne zato se mora cuvati u frizideru.
Uvedite dobru naviku da svaki treci dan sameljete laneno sjeme i do 2 supene kasike trosite preko  hrane ili mijesajte sa
jogurtom , mijesajte sa brasnom  i pravite pecivo i ukusan i zdrav hljeb.
Bilo samljeveno ili cijelo laneno sjeme ne drzite u metalnim nego u staklenim   posudama. I na kraju, da ne bi ta teglica sa samljevenim  laneni zavrsila negdje zabacena u kuhinjskom ormaricu,  STAVITE JE NA VIDNO MJESTO I TROSITE  SVAKODNEVNO  i  JAKO VAZNO napomenuti  ne vise od 2 supene kasike dnevno.  Pitate zasto ne vise od 2 kasike?
Znate  li  sta je cijanid ? O tome vise u sljedecem  clanku o lanenom sjemenu

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0