Napravite domace limunovo ulje i sirce i jos ponesto od limuna

Ponekad pored dobroga maslinovog ulja zelimo imati i " ono nesto vise" u kuhinji. Zelimo da nam salate prosto zamirisu. Napravite sami brzo i lagano domace , mirisno maslinovo ulje.
Ulje sastojci:
3-4 limuna
3/4 litra maslinovog ulja
8 krupnih cesna bijelog luka
ogulite limune, pritom pazite da ne skinite i bijelu kozicu. Stavite koricu izrezanu na rezance u manju tavicu i zagrijavajte ulje na slaboj temeperaturi (do 40-50 stepeni) do 5 minuta. sklonite i ohladite. Stavite oguljen bijeli luk u staklenu posudu sa sigurnim poklopcem i preko njega prelijte ohladjeno ulje i korice. Zatvorite i ostavite da stoji 15 dana. Kada je proslo to vrijeme procijedite i poslije ulje cuvajte u frizideru. Takvo , mirisno ulje je odlicno za salate , kao preljev preko mesa ili kao osnova za pripremu marinada prije rostiljanja.
Sirce sastojci:
4 limuna 3/4 litra jabukovog sirceta
Ogulite limune, iscijedite sok , pomijesajte sok i koricu u teglu preko koje ce te preliti PREDHODNO zagrijano jabukovo sirce i dobro zatvorite. Sirce zagrijavajte do 50 - 60 stepeni , odnosno da bude toplo ali ne prevrelo.
Protresite teglu dobro svaki dan i poslije 15 dana procijedite. Takvo sirce je odlicno za salate dodatak u marinade.

Od cistih neprskanih limuna steta je ne iskorititi mirisnu koricu koja je bogat esencijanim uljima.
i iskoristite je na vise nacina dok spremate razna jela. Izribajte koricu ali bez bijele koze i pustite da se dobro osusi na papiru.
Ako je dodate u secer imace te mrisnu kombinaciju za kolace i vocne salate.
Dodavajuci biberu dobijete novu varijaciju medju vasim zacinima.
Kommentarer
Trackback