Napravite domace limunovo ulje i sirce i jos ponesto od limuna

Ponekad pored dobroga maslinovog ulja zelimo imati i " ono nesto vise" u kuhinji. Zelimo da nam salate prosto zamirisu. Napravite sami brzo i lagano domace , mirisno maslinovo ulje.
Ulje sastojci:
3-4 limuna
3/4 litra maslinovog ulja
8 krupnih cesna bijelog luka
ogulite limune, pritom pazite da ne skinite i bijelu kozicu. Stavite koricu izrezanu na rezance u manju tavicu i zagrijavajte ulje na slaboj temeperaturi (do 40-50 stepeni) do 5 minuta. sklonite i ohladite. Stavite oguljen bijeli luk u staklenu posudu sa sigurnim poklopcem i preko njega prelijte ohladjeno ulje i korice. Zatvorite i ostavite da stoji 15 dana. Kada je proslo to vrijeme procijedite i poslije ulje cuvajte u frizideru. Takvo , mirisno ulje je odlicno za salate , kao preljev preko mesa ili kao osnova za pripremu marinada prije rostiljanja.
Sirce sastojci:
4 limuna 3/4 litra jabukovog sirceta
Ogulite limune, iscijedite sok , pomijesajte sok i koricu u teglu preko koje ce te preliti PREDHODNO zagrijano jabukovo sirce i dobro zatvorite. Sirce zagrijavajte do 50 - 60 stepeni , odnosno da bude toplo ali ne prevrelo.
Protresite teglu dobro svaki dan i poslije 15 dana procijedite. Takvo sirce je odlicno za salate dodatak u marinade.

Od cistih neprskanih limuna steta je ne iskorititi mirisnu koricu koja je bogat esencijanim uljima.
i iskoristite je na vise nacina dok spremate razna jela. Izribajte koricu ali bez bijele koze i pustite da se dobro osusi na papiru.
Ako je dodate u secer imace te mrisnu kombinaciju za kolace i vocne salate.
Dodavajuci biberu dobijete novu varijaciju medju vasim zacinima.
Pocinje sezona rostiljanja! Marinirajte meso prije rostilja, obavezno!

Meso sa rostilja je naravno ukusno. Sama pomisao na snicle , kobasice, sudjukice pa cevape mmmm. izaziva zazubice :) :)
Ali da li ste znali da se u mesu, u kontaktu sa toplinom, razvijaju opasne materije - takozvane HETEROCIKLICNI AMINI KOJI MOGU UTICATI NA POJAVU RAKA.
Americki naucnici utvrdili su da se dodatkom limuna prije pecenja na rostilju, meso stavi u marinadu sa dodatkom limuna i ruzmarina.
Ruzmarin takodje ima ista svojstva kao i med koji je odličan za marinade, a pruža i fin ukus. Ruzmarin i med također blokiraju proizvodnju heterocikličkih amina i drugih kancerogenih tvari tijekom roštiljanja. Druge uobičajene namirnice koje smanjuju kancerogene spojeve su: bosiljak, metvica, kadulja, mažuran, origano, češnjak i timijan
Dovoljno je da meso, minimalno stoji u marinadi bar pola sata da se iskljuci nastajanje tih opasnih materija.
marinada:
zavisno od kolicine mesa, dodajte isjeckan bijeli luk, ruzmarin limunov sok, maslinovo ulje, so, biber i malo meda zatim po zelji jos neke druge zacine kao npr. timijan ili origano.
Stavite meso u najlonsku kesicu i prelijte ovom mjesavinom ulja i zacina. Svezite kesu, izgnjecite rukama da se zacini sto bolje spoje sa mesom i ostavite u frizider bar par sati prije pecenja.
prijatno!!
LIMUN , HOLESTEROL, IMUNITET
AKO PATITE OD POVISENOG HOLESTEROLA MOZDA BI BILO DOBRO POCETI UZIMATI LIMUN U VECIM KOLICINAMA.
ZASTO?
KOD RAZGRADNJE HOLESTEROLA U PRIMARNU ZUCNU KISELINU NUZAN JE VITAMIN C. AKO GA U ORGANIZMU IMA PREMALO, HOLESTEROL SE NE MOZE IZLUCITI I TALOZI SE U ORGANIZMU. TO JE JEDAN OD RAZLOGA ZA NASTAJANJA VISEG NIVOA HOLESTEROLA.
KAO STO JE OPISANO U MEDICINSKIM STUDIJAMA VITAMIN C PRIDONOSI SMANJENJU HOLESTEROLA SAMO ONDA KAD JE ON ZNACAJNO POVECAN.
IMUNITET
ZADATAK SISTEMA ZA JACANJE IMUNITETA JE PREPOZNAVANJE I UNISTAVANJE PATOGENIH TVARI ILI ORGANIZAMA NPR. VIRUSA I BAKTERIJA. BIOFLAVONOIDI IZ LIMUNA, KAO STO SU RUTIN I HESPERIDIN ZAJEDNO SA VITAMINOM C CINE JAKU POTPORU IMUNULOSKOM SISTEMU.
NEKI SIMPTOMI STO MOGU UKAZIVATI NA OSLABLJEN IMUNITET:
- STALNE, UCESTALE PREHLADE ILI DRUGE INFEKTIVNE BOLESTI
- UPORNE GLJIVICNE INFEKCIJE NPR. NA NOKTIMA POLNIM ILI UNUTRASNJIM ORGANIMA
- STALNA SLABOST, NAPETOST, SMANJENA RADNA SPOSOBNOST
- SMANJENA KONCETRACIJA
- I POVECANA POTREBA ZA SNOM
LIMUN - ZUTI PAKETIC SNAGE!

Limun se jos od antickih vremena koristi kao sredstvo za lijecenje i ublazavanje razlicitih tegoba. Preko Grka limun je dospio i u Rimsko Carstvo gdje su ga poceli najprije koristiti za "cuvanje odjece od moljaca" do spremanja osvjezavajucih napitaka za snagu koje su trosili cuveni vojnici RimskogCarstva.
U novije vrijeme vrijednost limuna je daleko ispitana i svakodnevna upotreba je siroka. Tako da se limun cesto moze vidjeti kao vazan sastojak kulinarskih recepata , zatim preko koristenja kod njege tijela i kose, do upotrebe kod ublazavanja nekih tegoba. Limun je savrsen izvor vitamina C i kalijuma koji su neophodni za sprovodjenje vaznih funkcija u nasem organizmu.
Mozda je suvisno ponavljati o vaznosti vitamina C kao jednog od najvaznijih antioxidanta u zastiti nasih osnovnih stanica u borbi onih "ZLIH"- slobodnih radikala, koji mogu napasti nas organizam i izazvati ozbiljne bolesti.
Kako i u koje svrhe mozemo djelotvorno iskoristiti ovu tako vaznu i korisnu biljku bogatu vitaminom C?
- Vitamin C u borbi protiv slobodnih radikala kao uzrocnika
- Vitamin C u brobi protiv oboljenja srca i krvotoka
- pomoc vitamina C kod razgradnje holessterola
- u borbi protiv osteoporoze, jacanje imuniteta organizma.
Limun takodje sadrzi znacajne kolicine BIOFLAVONOIDE koji imaju sljedece zadatke.
- pomazu odrzavanju elasticnosti i protocnosti KAPILARA
- takodje se bore protiv virusa, alergija i upala
- bioflavonoid KVERCITIN MOZE USPORITI NASTAJANJE DIJABETESA
- podsticu probavu kao I bolji rad crijeva
recepte i druge upute i savjete za koriscenje limuna citati u Kategoriji RECEPTI & SAVJETI